jueves, 20 de febrero de 2014

5è Concurs Planter de Sondeigs i Experiments

Aquest concurs, que es convoca anualment, està adreçat a estudiants d'ESO i batxillerat i té com a objectiu principal despertar en els estudiants la curiositat per l'estadística com a eina fonamental en la recerca, tant en ciències experimentals com en ciències socials.

La Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) de la UPC,

la Facultat d’Economia i Empresa de la UB i

la Facultat de Ciències de la UAB,


convoquen el concurs

5è Planter de Sondeigs i Experiments, 2014


per treballs d'estadística presentats per grups d’estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, durant el curs 2013/14, amb l’objectiu de despertar en els estudiants la curiositat per l'estadística com a eina fonamental en la recerca, tant en ciències experimentals com en ciències socials.

Els treballs han de tenir dues parts: recollida de dades (d’un sondeig dissenyat pels estudiants, d’un pla experimental o bé del lloc web d’un institut oficial d’estadística) i descripció i anàlisi estadística d’aquestes. El que s’ha de presentar és un informe escrit (unes 20 pàgines) on es descrigui el treball i els resultats obtinguts.

L’objectiu del treball podria ser, per exemple, contestar alguna de les següents preguntes:

  • És possible distingir per la lletra si un text manuscrit correspon a un noi o a una noia?
  • És possible distingir pel sabor refrescs de cola de dues marques diferents?
  • Val la pena comprar piles cares?
  • Aguanten més temps les flors si en el gerro hi posem una aspirina?

Premis:

Es concediran quatre premis:
  • Categoria ESO, cursos 1r i 2n.
  • Categoria ESO, cursos 3r i 4t.
  • Categoria Batxillerat i Cicles Formatius.
  • Hi haurà un premi especial atorgat per l’Idescat al millor treball (de qualsevol curs) entre aquells que utilitzin dades de l'estadística pública, bé sigui de les disponibles al web del propi Idescat o a d'altres equivalents (INE, Eurostat, instituts d’estadística d'altres comunitats autònomes, etc.).

Els 4 premis consistiran en el següent:
  • Participants: Un Ipod Nano per a cada participant del treball guanyador (màxim 5 per grup),
  • Tutor/a: Un tablet o similar.
  • Centre: Una llicència de centre per un any del programa TutorMates. (Per confirmar)

El Jurat pot atorgar les mencions que consideri oportunes.
Tots els coordinadors i estudiants participants rebran un diploma que acrediti la seva participació en el Concurs.

Objectius:
El concurs Planter  de Sondeigs i Experiments té dos objectius principals:
- fomentar l'interès dels estudiants per l'Estadística; 
- incentivar la tasca educativa en aquest àrea de coneixement que es porta a terme en els centres de secundària. 

Com han de ser els treballs presentats al concurs?
Els participants en el Planter  de Sondeigs i Experiments realitzaran un treball d'estadística, que es pot definir com el procés de donar resposta a una pregunta rellevant utilitzant tècniques estadístiques, el resultat del qual es presenta mitjançant un informe escrit. 

El treball ha de tenir dues parts (anteriors a la redacció de l'informe escrit): recollida de dades, d'una banda, idescripció i anàlisi estadística d'aquests, de l'altra. Les dades poden provenir d'una de les tres fonts següents:
  • Un sondeig dissenyat pel grup sobre ...
- un tema d’interès general (exemples: Com ha afectat la crisi econòmica als joves? Com són els hàbits de consum de cultura dels joves?),
- un tema d’interès pel centre educatiu (exemples: Ajuda haver dormit bé i fer un bon esmorzar a millorar el rendiment acadèmic? Quin és el grau de satisfacció dels alumnes i professors del centre amb els serveis que ofereix els centre: cafeteria, reprografia, activitats extraescolars, etc?),
- un tema d'interès per l'entorn del centre (exemples: Quina opinió tenen els veïns sobre una proposta de transformació del barri feta per l'ajuntament? Es vota de manera diferent en les eleccions municipals, autonòmiques i estatals?).
En aquest cas s’ha de fer una enquesta sobre aquest tema amb un qüestionari propi del treball.
  • Un pla experimental per comparar ...
- dos o més productes (exemples: És possible distingir pel sabor  refrescs de cola de dues marques diferents? Tenen la mateixa duració les piles de dues marques diferents, les quals tenen preus sensiblement diferents? Quina de dues formes diferents de construir avions de paper fa que els vols d'aquests siguin més llargs?),
- dos o més tractaments (exemples: Aguanten més temps les flors si en el gerro hi posem una aspirina? Serveix per alguna cosa posar una cullereta dins d'una ampolla de cava oberta? Com creix més una planta, si li posem música clàssica, música electrònica o si no li posem res?),
- o altres situacions similars (exemple: És possible distingir per la lletra si un text manuscrit correspon a un noi o a una noia?).
L’experiment plantejat pot estar relacionat amb alguna de les matèries que els estudiants estiguin cursant o potser tractar d’algun fenomen quotidià sobre el qual els estudiants es plantegin una pregunta rellevant que pugui ser resposta mitjançant un experiment amb l’estructura anterior.

La participació en el concurs consisteix en el lliurament de l'informe escrit (document de Word o similar, amb una extensió d'unes 20 pàgines) i d'un document amb format de presentació (Power Point o similar) que serveixi de suport a l'eventual presentació en públic del treball (amb una durada d’uns 15 minuts de durada).

A l'informe (i també a la presentació) s'han d'especificar
  1. l'objectiu de l'estudi,
  2. la manera com es porta a terme la recollida de les dades (segons el cas: disseny de l'enquesta i elecció dels individus enquestats, disseny i desenvolupament l'experiment, referència a la font de les dades i explicació del significat d'aquestes),
  3. la descripció i anàlisi de les dades,
  4. els resultats obtinguts i
  5. les conclusions de l'estudi.
Qui hi pot participar?
Tots els estudiants d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius,  individualment o per grups d'un màxim de 5 estudiants. Cada grup ha de tenir un tutor-professor del seu centre, que supervisi el treball presentat.

No hi ha limitació de concursants per un mateix centre, ni de treballs tutoritzats per un mateix professor.

Només es permet una participació per estudiant.
Què cal fer?
Cal inscriure's (consulteu les dates importants) en el web del Planter, omplint el formulari corresponent. La inscripció l'ha de fer el professor tutor del grup i ha d'incloure les dades de tots els estudiants participants.

La data límit de lliurament del treball definitiu la podeu consultar a les dates importants del Planter. S'hauran d'enviar l'informe i la presentació en format electrònic (pdf preferiblement) a l'adreça planter.fme@upc.edu. En l'assumpte s'haurà d'indicar el codi de treball que li hagi estat assignat.

Els participants podran consultar els seus dubtes en línia a un equip de professors assessors que posarà a la seva disposició la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC a l'apartat de consultes d'aquest web.

Els treballs presentats han de ser inèdits. No s'admetran investigacions plagiades en part o en la seva totalitat. També s'invalidaran els treballs que no hagin estat realitzats pels alumnes.

Què s'espera que faci el tutor?
  • Proposar als seus estudiants que participin al concurs en grups.
  • Inscriure els treballs.
  • Marcar les directrius del treball de cada grup d'estudiants: decidir si una proposta de treball té sentit o, si escau, proposar el tema del treball, establir les etapes a seguir pels estudiants i els terminis per dur-les a terme, orientar sobre les eines estadístiques a emprar.
  • Vetllar perquè els treballs es desenvolupin d'acord al pla establert, principalment pel que fa als terminis.
  • Assegurar-se que no hi ha cap error greu als treballs.
  • Lliurar els treballs una vegada acabats.
Dates importants:
Consulteu les dates i importants de la present convocatòria.
Origen:
Des del curs 2006/07 l'Escuela Universitaria de Estadística de la Universidad Complutense de Madrid convoca el Certamen Incubadora de Sondeos, amb la Professora María José Narros al capdavant. Hi participen grups d'estudiants d'ensenyament secundari amb treballs que consisteixen en l'elaboració d'una enquesta sobre un tema d'actualitat juntament amb l'anàlisi de les dades obtingudes i la presentació dels resultats. Les convocatòries han estat un èxit de participació, tant pel nombre de treballs presentats com pel nombre d'estudiants involucrats.

El curs 2009/10 a l'FME vam considerar oportú convocar a Catalunya un concurs de característiques similars i és per això que es va posar en marxa el 1er concurs Planter de Sondeigs i Experiments.

Des del curs 2010/11 l'organització del Planter de Sondeigs i Experiments es va començar a fer de forma conjunte per les 3 facultats de Catlunya que ofereixen estudis de Grau en Estadística: la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME) de la UPC, la Facultat d’Economia i Empresa de la UB i la Facultat de Ciències de la UAB. 

Dates importants

pie_chart_3.jpg

  • Termini d'inscripció: Des del 9 de gener fins el 30 de març de 2014.
  • Termini de lliurament dels treballs: fins el 18 de maig de 2014.
  • Acte de lliurament de premis: 6 de juny de 2014.

Informació treta de: http://www.fme.upc.edu/planter [20/02/2014]

No hay comentarios:

Publicar un comentario